Hvorfor skal vi teste og hvad skal vi bruge det til?

I Uperform tester vi alle vores atleter af flere årsager. Først og fremmest er det vigtigt for os at atleterne kender deres træningszoner, således at de ikke overbelaster kroppen, samt det er vigtigt at atleterne også ved og kan mærke når de skal presse lidt mere på. Helt konkret handler det om at finde de individuelle intensiteter til de enkelte træningspas. Derudover kan vi løbende kontrollere effekten af den gennemførte træning ved at teste vores atleter.

I Uperform tror vi på at den bedste måde at teste vores atleter er ved at teste dem i hver enkelt disciplin. Vi tror ikke at en løbetest kan skabe det rette fundament for ens cykel træning og omvendt. Vi får de mest retvisende resultater ved at teste løb med en specifik løbetest og svøm ved en svømmetest osv. Det skyldes at der kan være stor forskel på hvor meget en atlet kan presse sig selv på de enkelte discipliner. Så eksempelvis så vil en løber sandsynligvis kunne presse sig selv mere ved at løbe end ved at cykle.

 

Hvornår tester vi?

Som sagt tester vi altid vores atleter indledningsvist for at sikre den optimale træning og ellers tester vi når vi mener det er nødvendigt. Dette er meget individuelt afhængig af træningsprogram og lignende. Det er vigtigt at teste når det forventes at der er en forandring i ydeevnen, da det er den som er grundlæggende for træningszonerne.

Det er svært at lave helt sammenlignelige tests, da det kræver at set-up’et altid er det samme og det forventer vi ikke af vores atleter, da det kræver et laboratorium. Vi er derfor bevidste omkring at der er mange ting som spiller ind på testresultatet, såsom atletens erfaring med at teste, vind og vejr, udstyr, motivation osv. Det vigtigste for os er at det holdes så simpelt som muligt, da det giver en ro for vores atleter når de skal testes. Vi forsøger altid at teste på samme måde hver gang, så en løbetest skal ikke være på bakker den ene gang og helt flad vej den anden gang, da det selvfølgelig spiller ind på resultatet.

Testresultaterne er med til at definere træningszonerne og alt afhængig af disciplin og udstyr, så vil der være forskellige muligheder for at måle resultatet. Det kan være alt fra løbepace, til puls, til watt på cyklen osv. Det hele afhænger af hvilke muligheder der er med den enkelte atlet.

Som udgangspunkt bruger vi en standardiseret 20 min. test på både cykel og løb, da det er en ”let” men hård måde at få nogle gode og sammenlignelige resultater. Det er hårdt både fysisk og psykisk at gennemføre en test, så derfor arbejder vi også altid med restitution både op til, mellem og efter testene. Såfremt der skal testes for maks puls kan man bruge andre typer af tests, hvilket vi justere med den enkelte atlet.