IRONMAN Kalmar 2019

Ironman Kalmar 2019

By Veronica Höiom

Simningen

Vaknade av mig själv kl 4:50, kände mig nervös men förväntansfull 😱 Promenerade ner till växlingsområdet för att kolla cykeln och pumpa däcken. Därefter tillbaka till hotellet för frukost och sedan på med trisuit och våtdräkt. Jag & @mans_hoiom tog en omväg förbi Kattrumpan på väg mot starten för att simma in lite. Alltid lugnande att känna på vattnet innan! Själva startområdet vibrerade av förväntan & spänning. Träffade på några klubbkompisar och snackade lite. Började bli rejält nervös. Ställde mig en bit bakom 1:10 skylten. Bra val. Simmade om fler än vad som simmade om mig. När starten gick för oss AG:ers gick det fort att komma ner i vattnet. Kändes bra, ingen panik utan tog det lugnt & metodiskt! Kände mig stark 💪 Navigerade lite tokigt i början (simmade enligt min klocka 3960m) men det var inte så lätt att se bojarna. Misslyckades helt med att ligga på fötter –nåt att träna på!! Lite trångt och stökigt på sina ställen, en gång var det någon som höll på och slita av mig chippet jag hade runt foten. Hjälp! Blev lite orolig över att jag skulle tappa det men det hängde kvar, lite på sniskan, tills jag kunde fästa det bättre vid T1:an 😅 Tappade fart sista 400m men det var trångt och ganska stökigt, svalde en del vatten, urk, och sjögräset kletade fast i ansiktet! Vid uppgången blev det nästan lite brottningsmatch så fick kramp i båda baksidalår (första men inte sista krampen för dagen ). Tid 1:13:50. Nytt IM-pers med ca 6 minuter! Ger mig själv 8/10 poäng för genomförandet

Cykligen

Gjorde en hyfsat bra T1:a (3:42) som även inkluderade ett snabbt toastopp! Tack @coltingwetsuits för en våtdräkt som är så lätt att få av. Höll på att gå lite illa när jag skulle kliva på cykeln och fick värsta krampen i framsida höger lår. 😝 Ajaja! Lyckades iallafall klicka i mig och komma iväg och krampen släppte strax därefter 😅. Över Ölandsbron var det kraftig sidvind men gick bra! Kändes härligt att vara uppe på cykeln! Motvinden hela vägen bort mot vändpunkten var grym! Gick ändå ok och jag lyckades hålla mina planerade watt 💪

V0 cykel.jpg

Över Alvaret gick det trögare och både farten och watten började dala. Var såå skönt när man äntligen kom över på östra sidan och man fick vinden i ryggen. Nu gick det lätt, lätt att cykla men kände mig oroväckande urlakad och lite yr. Tog gelen jag egentligen planerat att ta inför löpningen+ bananer och extra vatten vid vätskestationerna. Musklerna i låren värkte och började känna igen stelheten i ryggen jag känt av sedan Cork. Lite oroväckande men när jag passerade Ölandsbron för andra gången började jag känna mig pigg igen. Sidmedvind över bron –här gick det fort! Kul med allt folk runt rondellen inne i Kalmar och även under 2/3 av Kalmar-sidan var det riktigt kul att cykla! Mattades av de sista milen in mot varvning och kände mig ganska sliten.

V Cykel.jpg

Tid: 5:40:54. Överlag nöjd med cyklingen förutom att jag bara orkade hålla mina planerade watt en tredjedel av tiden. Borde orka hålla den längre.... Förbättrade i vilket fall min cykeltid här i Kalmar från 2017 med 43 minuter!! Så träningen ger ju resultat 👍 Tack coach @teresaheimann för bra träningsupplägg 😄 Ger mig själv 6/10 poäng för cyklingen

Löpningen

Så var det bara löpningen kvar. Åh, denna löpning som jag så gärna vill få till men hittills inte lyckats med.

V0 løb.jpg

Gjorde en bra T2:a (‪2:34). Benen kändes bra. Lite ansträngd andning men inget jag oroade mig så mycket över. Kommer dock inte många kilometrar innan det hugger till i ryggen och jag kan inte längre ta djupa andetag. Panik! Har känt såhär på några brickpass efter IM Cork då jag sträckte mig i ryggen. Får liksom ingen luft då det känns som musklerna i ryggen inte tillåter diafragman att utvidga sig. Går lite och försöker slappna. Springer, kippar efter luft, går igen... Lovar mig själv att aldrig mer göra en hel ironman (har redan börjat googla på nya IM-lopp 😜) Som tur var är publiken som vanligt helt fantastisk! Träffar på bästa Foglarna @miafogel & @johan.fogel vid flera tillfällen som peppar järnet 😘 Hör mitt namn hela tiden. Så tacksam!! Med denna uppbackning kan man ju inte ge upp!! Som grädden på moset får jag kramp i baklåren vid flera tillfällen men nu lider alla, inget att göra förutom att kriga på!
Trots att jag känt mig i så bra löpform innan loppet blir det min sämsta IM-maratid ever. Får inte till löpningen den här gången heller 😝 Ger mig själv ‪3/10 poäng för denna insats. Jag tränar ändå mycket för det här och jag vet att jag har mer att ge!

V løb.jpg

Så trots att min simning och cykling gav mig bra förutsättningar för att nå mitt mål på sub11 lyckades jag inte –denna gång. Men jag ger inte upp! Nästa gång då jäklar 😁Totaltid 11:23:52.
Tack till min familj, min älskade @mans_hoiom , min fantastiska coach @teresaheimann, alla underbara klubbkompisar, vänner & människor jag träffat på genom triathlon-världen. Ni är bäst!!

Veronica Höiom