Træthed midt i sæsonen??

Føler du dig træt midt i sæsonen.

p.jpg

Flere oplever at de kommer til en periode hvor de føler at de ikke rykker sig i løbet af sæsonen og har svært ved at opretholde motivationen. Samtidig er langt de fleste slet ikke nået til deres hovedmål endnu. Herunder får du lidt råd til hvordan du holder fokus mod dine mål.

Generelt snakker triatleter meget omkring antallet af træningstimer, hastighed, antal km. osv. Triatleter er verdensmestre i at måle alt ned til mindste detalje desto mere man bliver slugt ind i sporten. Pludselig er det ikke nok at snakke træningstimer, men man begynder også at fokusere på træningstid i de forskellige zoner, antal km. pulsudvikling osv. samtidig med udstyr også fylder en del hos atleterne. Men helt generelt fylder den fysiske træning langt det meste i atleternes forberedelser. Dog glemmer de fleste vigtigheden af at bygge en mental styrke, da det er en af nøglerne til succes sammen med den fysiske form. For ej at glemme hele kost området, som spiller en essentiel rolle i form af specielt at få det maksimale ud af de fysiske aktiviteter og restitutionen.

Flere studier viser at hovedet styre kroppen og ikke omvendt. Derfor er det vigtigt at have styr på det mentale. Prøv næste gang du skal ud og cykle, løbe eller svømme at tænke på positive tanker og hele tiden fylde dit hoved med positiv energi, fremfor at bilde dig selv ind at du er træt, uoplagt eller lignende. Tænk hele tiden positivt og tænk på hvorfor du gør som du gør. Der er altid en positiv vinkel på din træning.

Nedenfor er der 5 punkter som du kan og bør arbejde med:

1.     Fokuser og nyd processen mod målet

endemaal-i-onkologien.jpg

Langt de fleste atleter definerer deres succes ud fra deres slutmål omkring en bestemt tid eller placering til et race. Men her er det vigtigt at vide at slutmålet med den specifikke tid eller placering blot er en måde at måle præstationen på, samt det kun er en ofte lille del af den samlede proces. Processen op til et race er der man bruger mest tid og derfor er det også vigtigt at man hele tiden husker sig selv på hvorfor man gør som man gør i træningen, samt at man sætter sig nogle delmål som kan måles i de enkelte træninger. Det hjælper både til den mentale og fysiske træning, fordi du kan ikke komme igennem en hel sæson uden at have træningspas går skævt. Når alt går skævt, er det vigtigt at man har styrken til at komme tilbage på sporet, da det også er en vigtig faktor når man skal ud og køre et stævne/race. 
Udnyt processen mod målet til at teste dig selv af og lær dig selv bedre at kende om end det er fysisk, psykisk eller i forhold til kosten du skal indtage undervejs i en træning eller et race.
Dertil er det vigtigt at du holder fokus på svømningen når du svømmer, løbet når du løber osv. således at du ikke lader hoved bestemme og derved begynder at fokusere på den næste disciplin, træningspas eller slutmålet. Men hold fokus i det du laver lige nu, så kommer resultaterne.

 

2.     Kend dit ”WHY”

IMG_1037.jpg

Hos Uperform Coaching ved vi at vores atleter har travlt og at de skal have deres træning til at passe ind imellem karriere, familie, studier, venner osv., så derfor er det vigtigt at atleterne kender deres WHY, altså hvorfor de træner og hvorfor de har det mål de har.
Det er vigtigt at det er klart for den enkelte atlet hvorfor de bruger deres dyrbarer tid på træning, eller hvorfor de vil kæmpe for at prioritere tiden til deres træning når tiden er knap i en travl hverdag. Det er vigtigt at dit WHY er fundament for alt det du bygger ovenpå. Det skal være stærkt og solidt, således at du altid kan tage det frem og være helt sikker på hvorfor du gør som du gør. Formålet er at du har en forpligtigelse overfor dig selv. Når du kender dit formål, så skal du skrive det ned. Det kan være en god ide at gøre det visuelt, således at du får det synliggjort for dig selv hver dag. Skriv det på en seddel og hæng det på køleskabet eller på bagsiden af dit skab som du åbner hver dag eller lignende. På den måde er du aldrig i tvivl om hvorfor du gør som du gør, samt det hjælper dig med at justere og prioritere i dagligdagen. Samt det kan være med til at holde motivationen oppe, da det gør du bedre kan være mentalt tilstede under træningen.

 

3.     Frygten

Hvad er din største udfordring i forhold til at nå dine mål? Det er ikke tiden.
Ofte er det frygten for fiasko, som er den største udfordring i forhold til at nå dine mål. Frygten kan ofte gøre at du ikke forpligter dig fuldt ud til de mål du opstiller for dig selv. Frygten gør at du begynder at tvivle på dig selv, da det ofte er den indre stemme som fortæller dig at du ikke er en god løber, eller at du lære aldrig at svømme eller lignende.

Det er skræmmende for alle at sætte et mål og fortælle andre om det. De fleste vil føle en forpligtigelse overfor andre, men den vigtigste forpligtigelse er den man har overfor sig selv. Den eneste måde man kan mislykkes på, er hvis man ikke forsøger, men det er slet ikke en option vel?
Undgå at lade frygten stå i vejen for din personlige succes. Gå efter dine mål og husk dit WHY. Det vil være med til at sikre det daglige fokus og samtidig gøre processen mod målet mere tilfredsstillende.

 

4.    Robusthed

Husk på at de fleste veje til succes er lange og hårde, samt fyldt med skuffelser og tilbageslag.  Husk på hvor hårdt du har arbejdet indtil nu, der er ingen som kommer let til succes, det kræver hårdt arbejde med op og nedture. Der vil altid være bump på vejen, men dem skal du gerne have lære at takle i træningen, så du kommer stærkere ud på den anden side og står stærkere til konkurrencen. De fleste succeshistorier er lange og hårde, fyldt med tilbageslag og skuffelser. Konsistens i træning og planlægning er nøglen til succes, samtidig med man skal være i stand til at klare modstand undervejs, både mentalt og fysisk.

 

5.     Konkurrencen:

Generelt har mange atleter fokus på hvad alle andre gør og hvem der stiller til start til et givent race osv. osv. Det er alt sammen noget som er med til at sætte et unødigt pres på en selv. Du skal i stedet fokusere på dig selv. Det eneste du kan, er at gøre dit bedste. Ved at fokusere på dig selv, så giver du dig selv de bedste forudsætninger for at lykkes. Sæt dig godt ind i racet, ruterne, reglerne osv. samt udnyt al den viden du har bygget op i din træning undervejs til målet. Brug energien og tilstedeværelsen ved racet som noget positivt. Forsøg at få fremkaldt den gode nervøsitet så du er klar fra start.

56757201_354317775184810_395108519893794816_n.jpg

 

De fleste kender den indre selvtale, specielt når man bliver presset. Tænk dig godt om i forhold til sidste du oplevede den. Var det positivt eller negativt?
Når det er rigtig hårdt, så er det ekstremt svært at undgå at ramme de negative tanker, som giver op, kommer med undskyldninger eller lignende. Derfor er det ekstremt vigtigt at vi lære os selv at det er hovedet der styre kroppen, men at kroppen kan mere end hovedet tror. Det er vigtigt at vi selv tager den fulde kontrol over både hoved og krop.

At dyrke udholdenhedssport er en rejse. Så slap af og nyd processen og nyd din rejse.