Sådan kommer du i gang med triatlon

Sådan kommer du i gang med triatlon:

Går du og overvejer at starte med triatlon, så skal du ikke holde dig tilbage. Triatlon er for alle og langt de fleste kan være med. I Danmark er triatlon mere eller mindre det samme som IRONMAN, men det er en kæmpe fejl, fordi triatlon er langt mere end IRONMAN og vilde, lange distancer. Triatlon har meget mere at byde på og der er masser af gode, sjove og korte stævner rundt om i landet. I Uperform Coaching hjælper vi alle typer og niveauer af atleter. Lige fra helt nybegyndere til topatleter.

Hvordan kommer jeg så i gang og hvad kræver det?

Det er et spørgsmål som mange stiller sig selv. I bund og grund er det meget simpelt. Det kræver et par løbesko, en cykel og en cykelhjelm, et par svømmebriller og noget træningstøj. Så let er det egentlig at være klar til træning, selvom triatlon oftest forbindes med de helt store udstyrspakker. Men det kan man altid opbygge undervejs hvis man får interessen for det. Det er altså ikke nødvendigt at købe våddragt, tri-cykel osv. top udstyr for at komme i gang.

Når udstyret så er på plads, så er du klar til at træne. Her er det vigtigt at du starter stille ud, så du undgår skader og ikke mister motivationen undervejs. Helt grundlæggende vil det være en ide at starte ud med et enkelt træningspas i hver disciplin. En god måde at starte op på er ved at melde sig ind i en klub, da der her ofte er trænere som kan hjælpe lidt på vej med gode råd og vejledning. Som sagt skal du starte stille ud, så hvis du ikke har løbet før, så start med at gå og løbe skiftevis. Ligeledes hvis du ikke har cyklet så langt før, så start med nogle kortere ture på 20-30 min bare for at komme i gang. Til slut er der svømningen. Hvis du ikke har svømmet før, så vil det være en god ide at melde dig ind i en klub eller hyre en træner, for at lære helt basis, men igen start stille ud. Sørg for først og fremmest at komme ned i svømmehallen og svømme 20-30 min til at starte med. Så helt basalt skal du tage udgangspunkt i din nuværende form og undgå at sammenligne dig med andre. Fordi vi alle har forskelligt udgangspunkt i forhold til styrker og svagheder, hvilket vores træning skal baseres ud fra. Et sidste element som mange glemmer er at bruge lidt ekstra tid på både styrketræning og stabilitetstræning. Det er godt i forhold til at skabe et solidt fundament, således at du undgår skader. Her kan du finde inspiration i nogle af vores andre blog indlæg her på siden.

Et ekstra godt råd er så vidt muligt at gøre din transporttid til træningstid. Så cykler du til og fra arbejde, så brug det som træning ved at træde lidt hårdere eller cykle en lille omvej. Byt evt. engang imellem cykelturen til og fra arbejde ud med en løbetur og hvis du tager bilen på arbejde, så lad den stå engang imellem og brug cyklen til og fra arbejde. 

IMG_0879.JPG

Men før du bare kaster dig ud i det, så er det vigtigt at du har gjort dig en tanke om hvorfor du gerne vil dyrke triatlon. Det kan der være mange grunde til, f.eks. det sociale, drømmen om IRONMAN, at du bare gerne vil holde dig i gang med en alsidig sport, osv. osv. Samt du skal have styr på rammerne. Med rammerne menes at du har afstemt med familie og venner men bestemt også for dig selv, således at du ikke sætter nogle urealistiske målsætninger om at du skal træne 12 timer om ugen, men reelt kun har tid til 3 timer, fordi der også er en masse andre ting du gerne vil. Så få aftalt hvor meget og hvornår du træner, samt husk at det altid skal være lysten som er det bærende element.

 Når du så er kommet i gang, så er det en god ide at træne efter et program, således at du minimere risikoen for skader og får en fornuftig progression i træningen. Ligeledes er kontinuiteten i træningen en vigtig faktor, så det hjælper ikke noget at du træner hårdt i en uge og så ikke laver noget i 3 uger. Så er det bedre at træne mindre hårdt men mere kontinuerligt, fordi træningsrytmen er vigtig både for kroppen og for hovedet. Hovedet i den forstand at du får mere overskud, men også at du får det lagt ind i din hverdag således at det bliver en naturlig del af din hverdag i stedet for det bliver en sur pligt. Vi skal trods alt huske på at træningen altid skal være sjov trods det kan være hårdt.
Ligeledes når du er kommet i gang og har fået dine rutiner op og stå, så vil det være en god ide engang imellem at få trænet skiftene mellem disciplinerne. Her er det klart nemmest med skiftet fra cykel til løb. Tag en tur på cyklen (evt. med løbeskoene på) og hop af cyklen og hurtigt ud på en kort eller længere løbetur, så du kan mærke hvordan det er at løbe lige efter at have cyklet.

En af bonusserne ved triatlon, det er at det er en alsidig træningsform som styrker hele kroppen og derved mindsker du risikoen for overbelastningsskader. Ligeledes er der altid en mulighed for at skifte mellem de tre discipliner hvis motivationen skulle fejle i forhold til den ene af disciplinerne i en periode.

Samt at triatlon hurtigt kan blive for hele familien. For det kan være manden/konen/kæresten godt kan lide at cykle og så kan I cykle sammen, eller at ungerne godt kan lide at være i svømmehallen og så kan I få svømmet lidt sammen og kombinere familietid med træningstid.