IRONMAN er gennemført. Hvad så nu?

De fleste kan stå med et tomrum dagene efter de har gennemført en IRONMAN. Det er i triatlon kredse kendt som IRONMAN blues. Men det kan bestemt også opstå på mindre distancer end IRONMAN.
Mange har trænet hårdt igennem det sidste lange stykke tid og lagt utroligt meget fokus og tid på at skulle gennemføre deres race. Og lige pludselig, så er de kommet ud på den anden side af deres race og behøver reelt set ikke gøre mere.

De fleste oplever stor træthed, men samtidig også en motivation for at gøre noget. Fordi kroppen i sig selv er øm, men man er vant til at man skal gøre noget, så det handler om at finde en balance.

ben-white-1MHU3zpTvro-unsplash.jpg

Det man oplever, er helt normalt og det er vigtigt at man finder ro i det og har en plan for hvad man skal gøre. Nogle har målet om bare at gennemføre racet og så skal det slutte, mens andre er begyndt at elske træningen, sporten og hele processen om at lære sig selv og sine grænser at kende, samtidig med man holder sig i god form.
Uanset hvilken person man er, så er det vigtigt at tage en pause. Det betyder ikke at du behøver at droppe al træning, for langt de fleste vil faktisk restituere hurtigere ved at lave lidt småtræning i ugerne efter et stor race, da det er med til at øge blodcirkulationen i kroppen og derved hurtigere får affaldsstofferne ud af kroppen. Men det er vigtigt at give kroppen ro og ikke mindst hovedet. Ofte anbefaler vi at man træner lidt mere ustruktureret og på følelsen i en periode, uden dog at have høj intens træning. Pausen er vigtig for ikke at miste motivationen fuldstændig, fordi hvis du starter for hurtigt op igen, så vil de fleste få et dyk i motivationen på et tidspunkt, da sæsonen ofte er lang og hård.

Hvis man er en af dem som også har haft fokus på sin kost, så kan det også være en ide at åbne op og spise præcis det man vil. Det er ok at tage nogle kilo på, da du nok skal smide dem igen når du begynder træningen så småt igen.
Brug lidt ekstra tid på venner og familie i den periode hvor kroppen alligevel har brug for hvile. Det er ofte at man skære tiden væk fra venner og familie når man træner meget og de værdsætter tiden sammen med dig. Så husk at give dig tid til at give noget tilbage når du har tid.

 

Et ekstra råd hvis du har mod på mere triatlon efter dit store race. Det er at skrive ned hvad du har lært i processen. Intet er for småt til at skrive ned og det gælder både omkring træning, kost, familietid, oplevelsen under racet osv. Det kan godt virke omfattende men det vil være med til at sætte tingene i perspektiv og du vil kunne optimere endnu mere fremadrettet, så du finder en endnu bedre balance mellem træning, arbejde, familie osv.

Det vil helt klart gøre dig stærkere til fremtiden både indenfor sporten og i andre sammenhænge.
Hvis du har brug for input eller feedback på dine tanker osv. så tag endelig fat i os, så står vi klar til at hjælpe dig igennem processen efter dit store race og forhåbentlig frem mod andre store mål enten indenfor sporten eller andre steder i livet.

Photo by Ben White on Unsplash
Photo by Pineapple Supply Co. on Unsplash